Záchranári od nedele zbytočne pátrali po maďarskom lyžiarovi

26.02.2008 Celý región

Nízke Tatry 26. februára (TASR) - Horskí záchranári v Nízkych Tatrách od nedele zbytočne pátrali po maďarskom lyžiarovi, ktorý večer neprišiel na dohodnuté miesto, kde sa mal stretnúť s rodinou.
Manželský pár z Budapešti s dcérou a jej priateľom sa chceli po skončení lyžovačky vrátiť domov. Manžel lyžoval na ľahkej turistickej zjazdovke a po skončení prevádzky strediska na miesto stretnutia neprišiel. Manželka o 18.30 hodine oznámila na dispečingu Horskej záchrannej služby (HZS) v Jasnej nezvestnosť manžela.
Záchranári rozbehli rutinný kolotoč. Telefonicky a fyzicky preverili bufety, reštaurácie a ich blízke okolie, keďže občas sa stáva, že návštevníci lyžiarskeho strediska sa zatúlajú a zabudnú ohlásiť najbližším. Pomocou snežných skútrov prehľadali všetky zjazdovky. Neúspešne. Chvíľu ešte čakali, či sa maďarský lyžiar predsa len neozve. Službukonajúci člen HZS na dispečingu v Jasnej sa o 21. hodine rozhodol zorganizovať pátraciu akciu. Osem záchranárov HZS postupne prehľadalo Derešský kotol, dolinu Široká a opakovane všetky zjazdovky s okolím. Pátranie do tretej hodiny ráno bolo neúspešné.
V pondelok skoro ráno záchranári pokračovali v pátraní. O ôsmej hodine požiadali o spoluprácu Letku Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Do akcie sa zapojilo deväť psovodov s lavínovými psami, osem dobrovoľníkov z Vysokých a Západných Tatier, traja príslušníci poriadkovej polície a osemnásť záchranárov HZS.
Vrtuľník preletel ponad kotol Luková, ale pre zhoršujúce sa počasie museli let prerušiť. Záchranári v rojnici postupne prehľadávali do 17. hodiny územie od dolín Široká po Tri vody s priľahlými zjazdovkami a okolím. Kvôli tme a vyčerpanosti pátranie prerušili s tým, že budú pokračovať dnes.
Večer krátko po 20. hodine oznámil priateľ dcéry nezvestného lyžiara horským záchranárom v Jasnej, že otec rodiny je na železničnej stanici v Košiciach. Záchranári ihneď požiadali policajtov v Liptovskom Mikuláši o preverenie informácie, aby mohli zrušiť pátranie. Podarilo sa to až dnes po telefonáte s dcérou nezvestného, ktorá potvrdila, že otca so zdravotnými ťažkosťami previezli ráno o tretej hodine do Budapešti.
Pátraciu akciu, pod ktorú sa podpísalo nezodpovedné konanie a zbytočne boli nasadené zložky Ministerstva vnútra SR, tak mohli ukončiť.
 

Vyberte región